• MERE END 20 ÅRS ERFARING
  • EKSPERTER I RISTE
  • STORT LAGER AF STANDARDRISTE
  • HURTIG LEVERING

Cisternerne

 

Fra vandreservoir til kunsthal

Cisternerne, bygget mellem 1856 og 1859, var oprindeligt et vandreservoir designet til at forbedre Københavns vandforsyning og bekæmpe sygdomsudbrud som koleraepidemien. Beliggende på Frederiksberg Bakke, 31 meter over havoverfladen, forsynede det byens højhuse med drikkevand og bidrog til Københavns udvikling som moderne storby.

I 1891 blev det åbne bassin overdækket, og det underjordiske rum, som i dag udgør Cisternerne, blev skabt. Efter at have været forladt siden 1933 blev Cisternerne genoplivet som en del af kulturhovedstadsåret 1996. I 2001 åbnede stedet som museum for moderne glaskunst, og siden 2013 har Frederiksbergmuseerne drevet det som kunsthallen Cisternerne, kendt for sine stedspecifikke udstillinger.

Cisternerne er Danmarks eneste urban drypstenshule, præget af et unikt klima med en luftfugtighed som konstant ligger lige under 100 % og en bemærkelsesværdig arkitektur. De smukke, skrøbelige stalagmitter og stalaktitter, der pryder rummene, er dannet gennem årtier, hvor kalkholdigt vand fra Søndermarken er sivet gennem betondækket og udfældet som kalk. Drypstenene illustrerer, hvordan naturen langsomt overtager den menneskeskabte struktur, og dette samspil er centralt for stedets kunstudstillinger.

Cisternerne fungerer i dag som en underjordisk kunsthal, der tilbyder en unik pause fra hverdagen i en atmosfære uden mobilsignal, hvor tiden står stille. Det kolde og fugtige klima, det sparsomme lys og den særlige arkitektur skaber en helt omsluttende kunstoplevelse for både børn og voksne.

Hvert år skaber en internationalt anerkendt kunstner eller arkitekt en stedspecifik udstilling, der integrerer Cisternernes unikke karakter. Ud over udstillinger arrangeres forskellige events og aktiviteter for både børn og voksne, som udfolder rummenes særegne stemning – også uden for den normale åbningstid.

Taryn Simons lydinstallation Start Again the Lament, der undersøger sorgens anatomi samt vores individuelle og kollektive måder at håndtere den på, har prydet Cisternerne i 2024.

Installationens klagesange – fra nordalbanske, Wayuu, græske og yazidiske traditioner – fylder rummene med ritualer om tab og overgange. Cisternerne fungerer som et instrument, hvor lydene, med op til 17 sekunders efterklang, skaber en sanselig oplevelse af lys, mørke, nærvær og fravær.

Ca. 70.000 besøgende har besøgt udstillingen.

Flexi Riste A/S har leveret pulverlakerede riste som gangbroer og Flexi Level, til at holde ristene over vandoverfladen, til denne unikke udstilling.


Foto og video: Torben Eskerod, Cisternerne og Flexi Riste